www.hullygully.nl

Alle foto's zijn copyrighed, alle rechten hiervan voorbehouden aan webmaster www.hullygully.nl

All pictures are copyrighed, all rights reserved by webmaster www.hullygully.nl

17 juli 2010

Vijfde Piet Maes prijs postuum uitgereikt aan Karel Eckelboom

Foto : Wijlen Piet Maes (rechts) met de dochter van Karel Eckelboom Corrie (midden) en haar man Piet Duijts. Foto Stichting Kermis-Cultuur Nederland.

Vrijdagmiddag 16 juli, klokslag 17.00 uur, vroeg de Tilburgse wethouder Joost Möller de aandacht voor de opening van de kermisexpositie ‘kermis op stoom’ in het Tilburgse paleisraadhuis. Alvorens over te gaan tot de officiële openingshandeling gaf de wethouder het woord aan Bert van Houten, vice-voorzitter van Stichting Kermis-Cultuur Nederland. Bert van Houten verwelkomde iedereen en gaf uitleg over de expositie. Voordat de expositie met stoom en stoomgeluiden opende werd de vijfde Piet Maes uitgereikt.

Stichting Kermis-Cultuur Nederland reikt jaarlijks de Piet Maes prijs uit aan iemand die zijn sporen verdient heeft in de promotie van de kermis. Piet Maes was een kermis liefhebber pur sang en overleed in 2005. Om hem te blijven herdenken is de Piet Maes prijs in het leven geroepen. De Piet Maes Prijs bestaat uit een oorkonde en een beeldje. Dit jaar heeft het bestuur van Stichting Kermis-Cultuur besloten de Piet Maes Prijs postuum uit te reiken aan Karel Eckelboom.

Karel Eckelboom, beter bekend als ome Karel, stamde uit een kermisfamilie die al vanaf begin 1800 actief is op de Nederlandse kermissen. Karel Eckelboom reisde jarenlang met zijn familie over de Nederlandse kermissen. Begin jaren 80 van de vorige eeuw ging hij zich toeleggen op nostalgische kermisattracties. Ome Karel kocht oude attracties op en restaureerde ze op deskundige wijze. De Zwanenzweefmolen, de Opbouw-nougatkraam, Luchtschommel en de Rups die al jaren op de nostalgische kermis van Tilburg staan zijn enkele van deze attracties.

Na het overlijden van zijn vrouw is ome Karel gestopt met reizen en ging hij zich toeleggen op in- en verkoop van kermisnostalgie. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan en zo was ome Karel vaak te vinden bij zijn grote voorliefde op de kermis : zijn kermisorgel. Hij ging dan voor het orgel zitten en kon uren genieten van de mensen die voorbij kwamen en hun reacties op de muziekklanken van weleer.

In 2004 won ome Karel de Golden Pony Award. Een prestigieuze Europese onderscheiding die uitgereikt wordt aan mensen die zich verdienstelijk maken op het gebied van de kermis van vroeger. Toen hij in Rimini het podium betrad om de prijs in ontvangst te nemen riep hij, geen woord Italiaans sprekend : “Mama Mia, mille gracia”. De zaal barstte in lachen uit. Dit typeerde ome Karel. Nergens bang voor zijn, alles aandurven.

Zes jaar later krijgt Karel Eckelboom postuum de vijfde Piet Maes-prijs. Familieleden van Karel Eckelboom werden vrijdagmiddag blij verrast bij de opening van de kermisexpositie met deze prijs. De vijfde Piet Maes-prijs, in de vorm van een fraaie oorkonde en een beeld dat gemaakt is door Bert van Houten, werd samen met bloemen overhandigd aan de familie Eckelboom.

De kermis-expositie van Stichting Kermis-Cultuur is dagelijks geopend in het Tilburgse Paleis-Raadhuis tijdens de Tilburgse kermis tot en met 25 juli. De ingang van deze expositie is op de nostalgische kermis. Een kermis waar o.a. ook de Luchtschommels, Rups en Zwanenzweefmolen te zien zijn die Karel Eckelboom gerestaureerd heeft.

Bron : Persbeicht Stichting Kermis-Cultuur. Tekst : Piet Winkelmolen en Godrie Spijkers.