www.hullygully.nl

WWW.HULLYGULLY.NL

WWW.HULLYGULLY.NL NIEUWS

7 juni 2008

Zomeravond in de Kruidentuin

Van 24 juni t/m 5 augustus worden weer de populaire (dinsdag)avondrondleidingen gehouden door kruidentuin, kwekerij en langs oude cultuurgewassen in de overige delen van het museumpark. De rondleidingen bieden tevens een unieke mogelijkheid om te genieten van de avondzon die de prachtige historische gebouwen verlicht en de geur van de rijk bloeiende planten.

De tuin werd op 22 juli 1927 geopend door Minister Kan (de vader van Wim Kan) van binnenlandse zaken en landbouw. De hortulanus van de Amsterdamse hortus, A.J. van Laren, bekend van de Verkade albums, tekende voor het ontwerp naar het voorbeeld van apothekerstuinen die in de 17e eeuw bij onze grote steden voorkwamen.

Keuken- en andere kruiden - In de keukenkruidentuin staan ‘toekruiden’ en oude groentegewassen. Onwetend van het bestaan van vitaminen wist men wel wat te eten om ziekten als scheurbuik te genezen. Favoriet waren tuinzuring, Barbarakruid, Galega en natuurlijk het lepelblad; het kleine plantje dat het leven redde van Willem Barentz en de overwinteraars op Nova Zembla.

Naast de keukenkruidentuin bezoeken we de geneeskruidentuin, verfplantentuin, legendeplantentuin en de beroemde kloostertuin van Walafried Strabo. De abt van het klooster in het Zuid Duitse Reichenau beschreef in het jaar 840 met liefde en enthousiasme zijn werk én de kruiden in zijn tuin in het gedicht ‘Hortulus’. De kloostertuin in het museum is een getrouwe kopie van deze oudst om¬schreven tuin van West-Europa.

Kwekerij - In de kwekerij groeien prachtige boerentuinplanten die ook de tuinen van de authentieke gebouwen op het museum opsieren. U ziet er Azalea’s, Phloxen en de uiterst zeldzame Roggelelie, maar ook veel oude fruitrassen. Zeer de moeite waard is ook de unieke vormsnoei-afdeling waar Taxus- en Buxusstruiken in de meest fraaie vormen geknipt zijn.

Oude cultuurgewassen - In het Openluchtmuseum worden oude cultuurgewassen verbouwd die vroeger belangrijk waren voor de landbouw. Zomerbinkel, Cichorei, Paardebonen, Spurrie, Huttentut en Spelt werden langzaam verdrongen door moderne gewassen die beter bestand waren tegen de (weers)omstandigheden in Nederland.

Praktische informatie - De avondrondleidingen vinden plaats iedere dinsdagavond van 24 juni t/m 5 augustus en beginnen om 19.00 uur. U kunt kiezen uit 2 rondleidingen die ca 1,5 uur duren. De kosten zijn € 4,50 p.p. incl. parkeren (gratis voor Vrienden van het Openluchtmuseum). Reserveren is niet nodig.

Bron : overgenomen met officiële toestemming Openlucht Museum
.

Terug