www.hullygully.nl

WWW.HULLYGULLY.NL

WWW.HULLYGULLY.NL NIEUWS

8 juni 2008

Brabantse kermisman gek op Schouwen-Duiveland

door Esme Soesman. woensdag 04 juni 2008 - Het kermisbloed stroomt door zijn aderen en zeker ook door die van zijn vrouw Malvina.

Háár kermisroots gaan vijf generaties terug; Rinus van der Zande is er een van de tweede generatie. Vijfenzestig is hij nu en 'de draaimolenman uit Halsteren' heeft er dit jaar een halve eeuw in het vak opzitten. Stoppen? Nee zeg, zegt Van der Zande haast verontwaardigd. "Dat doe ik niet. Of ik moet niet meer kunnen lopen."

Wel heeft hij het werk aan de draaimolen ('we zijn nooit zonder kindermolen geweest') ingeruild voor de grijpkraantjes, omdat dat minder zwaar is. "Maar kermis is mijn leven. Mijn hobby. Je bent er geboren en getogen."

Zijn vader, zijn schoonvader, zijn moeder. Allen kwamen op het sterfbed nog even met een laatste opmerking over de kermis op de proppen. En zijn vrouw? "Als er iets met mij gebeurt, gaat zij gewoon door hoor. Dan zet ze de caravan bij de kinderen neer ofzo." Want het is een wereldje dat - als je er eenmaal in zit - niet snel meer loslaat. "Dat zie ik nu weer aan mijn kleinkinderen. Die hebben het ook."

Van der Zande senior begon ooit met een viskraam op de kermis. In 1953 werd de zilte lekkernij voor de zoete oliebollenkraam omgeruild. Nog voor de watersnood kwam senior al op Schouwen-Duiveland. Rinus stapte in toen hij, 14 jaar oud, van school kwam.

Het was een tijd dat elke kern op Schouwen-Duiveland - hoe klein ook - de kermis nog binnenhaalde. "We hebben zowat in alle dorpen gestaan. Ooit vroeg iemand me: wat trekt u toch aan in Zierikzee? Maar nee, het is het hele eiland. Waar we ook kwamen: de koffie stond klaar of er waren mensen die hielpen opbouwen. De bevolking van Schouwen-Duiveland, daar waren we gewoon één familie mee. Dit was je thuis."

De liefde van Van der Zande voor de Zeeuwse regio zit diep. Al woont hij - naast de zeven maanden per jaar die hij met zijn Malvina in de caravan leeft - eigenlijk in een bungalow in Halsteren. "Zijn we thuis dan gaat het wel eens kriebelen. Dan gaan we naar onze loods in Tholen en zitten daar in de caravan."

In de loop der jaren is de nostalgische dorpskermis van weleer ter ziele gegaan. Ook de kermis zelf is, wat attracties betreft, in de loop der jaren drastisch veranderd. Toch gelooft de Halsterse kermisman er tot op zijn bot in dat zijn grote liefde blijft voortbestaan. "Het enige waar ik bang voor ben is dat ze de kermis, waar ook in Nederland, uit het centrum halen. Een kerk staat in het centrum, hier in Zierikzee staat de Beuze in het centrum. Die breken ze toch ook niet af? De kermis moet net zo goed in het centrum blijven."

Bron, overgenomen met officiële toestemming : Provinciale Zeeuwse Courant
.

Terug