www.hullygully.nl

De Kermis Achterna

Tilburgse kermis onderscheidt zich wel

Tilburgse kermis onderscheidt zich wel

25 augustus 2009

Ton Vialle reageerde enkele dagen na het artikel 'Tilburgse kermis blijkt sigaar uit eigen doos'. Het artikel van Lauran wijffels vindt u hier. De reactie van Ton Vialle hieronder.

De Tilburgse kermis zou zich nauwelijks van andere grote kermissen in onze regio onderscheiden? Waar vind je een kermis van dergelijke afmetingen (een 3 km lang lint kronkelt zich door de binnenstad, ruim 250 attracties, omzoomd door tientallen terrassen) in het centrum van een zeer compacte stad. Al sinds de jaren ‘60 van de vorige eeuw is de Tilburgse kermis de grootste kermis van de Benelux. Tilburgse kermis heeft veel meer te bieden, denk aan de gratis stuntshow, de roze maandag en zijn spetterende opening, of de gratis toegankelijke expositie van de stichting kermiscultuur, denk aan de gratis toegankelijke Brabantparty of aan de optredens die ook gratis toegankelijk zijn in de bierhal o.a. ook op de seniorendag met zijn koren en het seniorenorkest, denk aan het gratis straatfestival of de dinsdag voor de gehandicapte medemens weliswaar geschonken en mogelijk gemaakt door de kermisexploitanten en de vele vrijwilligers, denk ook aan de kindermiddag als er voor 1 euro gedraaid kan worden of aan de nostalgische kermis waar altijd voor O,75 euro gedraaid kan worden. Ook tijdens de Caribische Donderdag treden er veel groepen op over het gehele kermisterrein. Tot slot, denk aan het geweldig afsluitstuk: de inmiddels traditionele begrafenis van de kermis in de Piushaven d.m.v. optredens van o.a. Close Act en het grandioze vuurwerkspektakel. Het onderscheid zit hem ook in het feit dat Tilburg 50 jaar de grootste kermis van de Benelux is en zeer waarschijnlijk in zijn soort in de top 10 van Europa staat. Heeft het kermisteam wel over al die kritiek nagedacht? Jazeker, en het vindt de conclusie dat enkel het stellen van een maximumtarief voor de draai- en vermaakzaken wat al te eenvoudig geredeneerd. De kermis bestaat uit meer attracties dan de kinder- en grootvermaak en draaizaken. Je zou het ook uit moeten kunnen voeren, want wie let er op de prijs van het frietje of het portie mayonaise, wat mag de paling, haring of het gebakken visje kosten en wat te denken van de kermissteel of het zakje nougat, de suikerspin; hoe groot of klein moet deze zijn? En de braadworst, is die wel een halve meter lang en uit hoeveel poffertjes moet een klein portie bestaan? Denken de briefschrijvers soms dat de consument niet voor zichzelf kan uitmaken of het wel of niet te duur is? Als ze mij te veel centjes vragen, is het heel simpel: dan maar niet. Ik weet wat mijn knip kan lijden. Je kunt nu eenmaal niet alles krijgen of kopen wat je zou willen. Ook vroeger kon en mochten we niet elke dag naar de kermis. Waarschijnlijk omdat het toen ook al duur was.

Het kermisbedrijf blijkt jaar na jaar bereid torenhoog in te schrijven? Waarschijnlijk omdat de kermisexploitant toch zelf beter weet wat de kermis waard is. Al de geschreven veronderstellingen zal de exploitant niet bewaarheid zien in zijn geldlade en hij komt jaar na jaar graag terug naar Tilburg. Het lijkt mij dat het vrije marktmechanisme voor deze branche een zeer goede zaak is. Wil je topzaken op de Nederlandse kermissen blijven zien, maak dan het investeren in een dergelijke zaak als o.a. een Reuzenrad, Around the World niet onmogelijk voor de exploitant. Het is namelijk onmogelijk om voor 1 of 2 euro p.p. per rit een zaak van een of meerdere miljoenen terug te kunnen verdienen. Zeker daar het verwende publiek snel uitgekeken is en het nog hoger sneller en harder moet gaan. Voor twee porties poffertjes, drie glaasjes fris en een cappuccino zou bijna 26 euro neergeteld moelen worden in een tent op de Heuvel? Helaas onwaar, dit klopt dus echt niet: de duurste porties poffertjes kosten op de Heuvel 6 euro (x 2 = 12 euro) + 3 x fris a 2 euro = 6 euro en een cappuccino kost 2,50 euro; is opgeteld 20,50 euro. Als de kortingsbonnen van de poffertjessalon ingeleverd waren, waren de totale kosten nog 2 euro lager uitgekomen. Regelmatig heb ik zitten genieten op het terras van een horecagelegenheid en me niet een keer afgevraagd waarom een pilsje 2,40 euro moet kosten, een rose voor mijn vrouw 3 euro en het portie bitterballen 3,60 euro: samen toch 9 euro. Dus een briefje van tien gegeven en laat maar zitten, ober.

Lauran Wijffels - de kermis achterna